Nutriţie

NutriţieCuprul, deşi este esenţială ca oligoelement pentru sănătatea noastră, organismul uman nu este în măsură să-l producă în mod natural. Prin urmare cuprul trebuie asigurat organismului prin alimentaţie. Gama de produse alimentare care conţin cupru este foarte largă. Cele mai importante alimente care conţin cupru: ficatul, crustaceele, scoicile, ciocolata şi nuca. În plus cerealele, carnea şi peştele în proporţie de 20-30%, iar fructele şi legumele în proporţie de 10-15% pot acoperi necesitatea de cupru al organismului.

Cuprul deci poate fi regăsit în alimentele consumate zi de zi. Cu toate acestea, un număr mare de surse, cum ar fi U.S. Food and Nutrition Board of the National Academy of Sciences şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, subliniază că mulţi oameni nu consumă o cantitate suficientă de cupru. Au fost supuse analizei unele alimente specifice din Marea Britanie şi din Statele Unite pentru a determina în ce procent conţin metalele de bază. Rezultatele obţinute au arătat că în Statele Unite de exemplu, doar 25% din populaţie consumă cantitatea de cupru necesară corpului uman.

Pentru sănătatea corpului uman este necesară o cantitate zilnică de cupru asimilat de organism. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii un adult ar trebui să consume 2-4 mg de cupru pe zi.

Conţinutul de cupru al alimentelor:

Aliment Cantitate medie (mg/kg)

Ficat de vită

39

Ciocolată

36

Organe

15

Crustacee

4-10

Stridii

9

Leguminoase uscate

9

Carne de porc

0,9-1,4

Banană

1

Carne de vită

0,8-11

Cartofi

0,8

Pere

 0,8

Lapte de vacă

0,06

 

Lipsa de cupru poate fi periculoasă!
Lipsa semnificativă de cupru poate provoca probleme de sanănătate mai mult sau mai puţin grave: anomalii de dezvoltare, risc crescut la boli cardiace, etc.

Există trei boli genetice rare, în cazul cărora cuprul nu este asimilat bine de organism:

  1. Boala Wilson, când organismul nu este în măsură să reglementeze absorbţia de cupru şi astfel cuprul se acumulează în ficat;
  2. Boala Menkes, când organismul nu este în măsură să facă rezerve de cupru, ceea ce duce la lipsă de cupru;
  3. Toxicoza prin cupru de origine necunoscută, care este o boală foarte rară la copii, şi la care cuprul se acumulează în ficat, cantităţile excesive de cupru duc la apariţia cirozei hepatice.